La Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d’Estat organitza una jornada per presentar l’Àrea Funcional de Muntanya amb representants institucionals del territori

La Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d’Estat ha organitzat una jornada per presentar l’Àrea Funcional de Muntanya de la Zona Est amb els representants del territori. Aquesta Àrea Funcional pertany al Programa de cooperació territorial europea Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2021-2027, i té com a objectiu identificar possibles inversions europees en les comarques de frontera catalanes, d’Andorra i de l’Estat francès, en els àmbits identificats: salut; especialització en l’esport; dinamització empresarial i estatut del treballador transfronterer; i temàtiques transversals com la mobilitat i la connectivitat.

Durant la jornada, el director general de Fons Europeus i Ajuts d’Estat del Departament d’Economia i Hisenda, Aleix Cubells, ha destacat que l’objectiu de les diferents sessions de la jornada és donar a conèixer el programa europeu amb la intenció de “fomentar la cooperació institucional entre regions transfrontereres i potenciar el desenvolupament sostenible, tot reforçant la integració econòmica i social del territori europeu”. 

Cubells ha explicat que el Programa Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2021-2027 ha estat aprovat per la Comissió Europea (CE) el passat 23 de novembre, “una fita moltimportant que s’ha pogut aconseguir en el termini establert gràcies a la feina conjunta feta”. Es tracta de la sisena generació dels programes INTERREG i es caracteritza per la voluntat d’afavorir els intercanvis econòmics i tecnològics entre els territoris d’influència al massís pirinenc. El director general ha remarcat que “l’increment dels recursos europeus del programa de més del 20%, que s’han situat en els 243 milions de fons FEDER, suposaran una inversió total de 374 milions mobilitzats, amb el 65% de cofinançament europeu” 

Segons Aleix Cubells, “aquest increment és una demostració de l’aposta de les institucions”, que es concreta en la dotació específica de 42 milions de fons europeus FEDER en l’objectiu polític número 5 del Programa, centrat en l’Europa més propera a la ciutadania. “Les zones de muntanya han hagut d’adaptar la seva activitat per fer front als nous desafiaments sanitaris, econòmics i socials. És per tot això que els territoris transfronterers de muntanya necessiten instruments i finançament per contribuir a una recuperació econòmica i al benestar de la ciutadania”, ha assegurat Cubells.

Manifestació d’interès oberta

La jornada de presentació i debat de les singularitats de l’Àrea Funcional de Muntanya de la Zona Est s’ha adreçat a actors del sector públic i privat de la zona de cooperació, i ha comptat amb la participació de representants i membres institucionals del programa POCTEFA, de xarxes rellevants, així com d’actors i participants en projectes transfronterers.

La jornada ha aportat informació sobre els projectes realitzats en generacions anteriors del Programa, amb la intenció de rebre el màxim de projectes i iniciatives per part dels diferents actors del territori durant l’actual termini de la manifestació d’interès iniciada el setembre passat, i oberta fins el proper 15 de desembre. Fins el moment, s’han rebut un total de 20 projectes i idees de possibles inversions europees en els àmbits identificats en l’Àrea Funcional de Muntanya Est.

Apropar les polítiques públiques a la ciutadania

El nou període de programació de la cooperació territorial europea presenta com a novetat un objectiu polític per apropar les polítiques a la ciutadania: l’objectiu polític 5, que persegueix una Europa més propera als seus ciutadans, fomentant el desenvolupament integrat i sostenible de tots els tipus de territoris i les iniciatives locals, que es traduirà en noves modalitats de territorialitat de la cooperació. 

Per tal de donar compliment a aquest nou objectiu polític, s’ha obert la manifestació d’interès, a entitats públiques i privades, per tal de rebre aportacions d’idees de possibles inversions europees. Posteriorment, en una segona etapa (prevista pel 2023), es llançarà la convocatòria per a la selecció dels projectes transfrontereres.

En aquest sentit, l’Àrea Funcional de Muntanya, comprèn els territoris de la Val d’Aran, les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Ripollès, Garrotxa i el massís pirenaic de l’Alt Empordà. Com que es tracta d’un programa transfronterer també s’inclou Andorra i les zones de l’estat francès dels Pirineus Orientals, l’Arieja, i l’Alta Garona.

Altres

articles