La crisi de la Covid-19 podria provocar una devallada del PIB del 7,4%
Andorra Esports Clúster ha presentat un informe de l'impacte econòmic sobre el turisme esportiu
Andorra Esports Clúster va presentar, el dilluns, un informe que ofereix una aproximació sobre l’impacte econòmic que ha generat la crisi sanitària derivada de l’epidèmia de Covid-19 i que pot generar al llarg dels propers mesos, sobretot, a l’esport i al turisme esportiu del país. Per generar l’informe, el clúster va valorar dades macroeconòmiques a nivell d’impacte al Producte Interior Brut (PIB), i va interpretar de què pot dependre l’impacte en qüestió. A partir d’aquí, es va valorar com afrontar les conseqüències dels resultats.
Impacte al PIB
Andorra Esports Clúster va fer una recol·lecció d’informes presentats per diverses consultores i escoles de negoci com l’IESE, Deloitte, PwC, KPMG i McKinsey entre d’altres. Els documents recollits a nivell internacional no presenten l’impacte de la crisi sanitària a Andorra. Per aquest motiu, segons va explicar la gerent del clúster, Gemma Riu, a EL PERIÒDIC, es va decidir desenvolupar l’aproximació.
Per a l’elaboració del document es va treballar a partir de tres escenaris que depenen de l’evolució de la pandèmia al país. En aquest sentit, el document resol que l’impacte sobre el PIB dependrà de si l’aturada de l’activitat dura fins el 30 d’abril, que seria el primer escenari plantejat, si dura fins el 15 de juny o si dura fins el 31 de juliol que seria el tercer escenari. Per desenvolupar-lo, es va prendre com a referència l’impacte sobre el PIB a França i a Espanya tenint en compte la proximitat al territori i el fet que són els principals emissors de turisme al principat. En aquesta línia, l’informe recull que l’impacte sobre Andorra podria suposar una devallada del 2,1% si hi hagués una aturada fins a l’abril, del 4% fins al juny, i d’un 7,4% si el país seguís aturat fins el juliol.
Per altra banda, tenint en compte que l’economia d’Andorra depèn en un 50% del turisme, l’impacte de la crisi sanitària pot marcar la recuperació del país. Els informes presentats per consultories i escoles de negoci apunten que la recuperació mundial a nivell turístic no vindria fins al primer trismestre o el segon trimestre del 2021, i que es veurà molt més afectat el turisme de llarga distància que el de proximitat. En aquest sentit, Riu es va mostrar optimista «tenint en compte que Andorra és un destí de proximitat per tot el mercat espanyol i francès i, a més a més, ofereix un tipus de turisme que no és massificat». Per altra banda, però, la gerent va voler posar en valor el fet que la crisi sanitària a Espanya molt probablement deixarà una renda disponible danyada. En aquest sentit, va considerar que «si aquestes persones viatgen a Andorra, la despesa que realitzaran serà menor que la que durien a terme normalment».
Impacte al sector esportiu
Per valorar-lo, també es van fer servir informes que van presentar experts i algunes consultores. Segns l’IESE, la crisi al sector esportiu podria ser pitjor que la del 2008 degut a l’aturada total de l’activitat que no es va haver de produïr anteriorment. Tot i així, el clúster considera que el model de turisme esportiu pot canviar i veure’s beneficiat de la oferta turística que ofereix Andorra relacionada amb la proximitat i la sostenibilitat. En aquest sentit, Andorra Esports Clúster suma valor a la natura i a les activitats que es poden fer a l’aire lliure al país. Per altra banda, l’informe expressa que la crisi pot fer incrementar el nombre de practicants d’esports en general, de la mateixa manera que va passar l’any 2008, quan va créixer el nombre de persones que feien esports que suposaven reptes personals perquè, segons Riu, «ajudaven a desconnectar una mica de la crisi».
Article publicat en primer lloc a El Periòdic