L’esport a Andorra aconsegueix ser sector d’interès nacional
El Principat es converteix en un dels pocs països a Europa que ha fet oficial aquesta declaració
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, la ministra deTurisme, Verònica Canals i la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, van presentar la declaració de l’Esport com a sector d’interès nacional. L’acte, que es va celebrar al Centre de Tecnificació d’Ordino (CTEO) va comptar també amb la participació de Josep Marticella i Gemma Riu, de l’Andorra Esports Clúster.
El Govern va aprovar en el passat Consell de Ministres aquesta declaració. La mateixa petició va ser formalitzada pel Ministeri de Cultura i Esports davant la sol·licitud presentada per l’Andorra Esports Clúster. Va ser la pròpia entitat la que es va encarregar de recopilar, preparar i presentar tota la documentació requerida. Segons va afirmar la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Rivia, «aquesta declaració suposa un impacte molt positiu per a l’esport del país, tant federat com amateur, a més de l’esport resident», mentre afegia que «tenim un teixit esportiu molt fort, diversificat en molts àmbits, i tots i cadascun d’ells tenen un rol molt important dins la nostra societat». El Principat ha estat un dels pocs països que va apostar per l’esport durant els moments més durs de la pandèmia, sent dels únics que no va tancar els centres esportius després del primer confinament. D’altra banda, aquesta declaració de l’esport com a sector d’interès nacional no és una cosa comuna, i és que «som dels primers països que ho han declarat», finalitzava Riva.
Un dels punts a la proposta que més favorablement es va valorar va ser la guia d’activitats permeses segons els cinc nivells de risc de la pandèmia. El que s’argumentava aquí era quines activitats esportives i de turisme esportiu estan permeses i quines mesures s’han de seguir per dur-les a terme. Aquesta guia estableix un marc protocol·lari, el qual evolucionarà amb la pandèmia i els objectius principals del qual són donar visibilitat a les mesures i protocols que afecten al sector, homogeneïtzar la informació, comunicar-la a tots els stakeholders, fomentar l’activitat econòmica i reduir la incertesa.
Per la seva part, Gallardo va especificar que el document clarifica que serà considerat sector d’interès nacional aquell que impacti favorablement en la salut de les persones i la cohesió social, en el creixement econòmic i el posicionament internacional, quan es doni compliment als requeriments establerts i s’aprovi pels organismes pertinents. La seguretat jurídica que dona la guia permet «impulsar el creixement econòmic amb una activitat que diversifica l’economia», va emfatitzar, i tant el ministre com Marticella van destacar que la declaració s’ha impulsat de la mà de la col·laboració públic-privada i van agraïr la col·laboració de les empreses del sector.
Tot seguit, la ministra de Turisme, Verònica Canals, va explicar que «l’esport com a sector d’interès nacional ajudarà a potenciar el posicionament del país per atraure esdeveniments esportius internacionals». Finalment, Riu va resaltar l’impacte en l’economia que té l’esport, i que aquest «respresenta un 8% del PIB del país, a més que l’esport té un impacte molt gran en la salud física i emocional de les persones, i ho hem vist de primera mà amb aquesta pandèmia»
Beneficis
El sector comptarà amb un marc regulador per a cadascun del cinc nivells de risc per pandèmia, a més de gaudir d’un marc operacional definit, conegut per empreses, treballadors i clients. Tanmateix, es reduirà la incertesa sobre un marc regulador futur que pretendrà fomentar les inversions. La inclusió en l’eina web informativa també estarà present, al igual que s’incentivarà el posicionament del sector i de les seves empreses tant a escala nacional com internacional. Per acabar, també s’invertirà en la difusió internacional de les activitats permeses i regulacions que afecten al sector.